marți, 27 septembrie 2011

Cudatenii

Kiwano
                                                   Este un fruct galben portocaliu originar din Kalahari Africa , acum fiind crescut şi în California. Arată ca un dovlecel cu  ţepi sau  spini pe el. Gustul său a fost comparat cu o combinaţie între castraveţi şi dovlecel, sau banane, castraveţi şi lămâi.
 







Granadilla
Originar din Munţii Anzi granadilla, este un fruct de culoare galben portocalie. Coaja este tare şi alunecoasă, seminţele sunt tari şi negre protejate de o pulpă transparentă şi gelatinoasă. Această pulpă este partea comestibilă a fructului şi are un gust dulce. Unii spun ca are gustul gumei de mestecat.
 









Cherimoya
Este un fruct în formă de pară, cu un miez cărnos, dulce de culoare albă. Se spune ca gustul seamănă cu o mixtura de banane, ananas şi căpşuni. Seminţele sunt otrovitoare şi pot fi folosite pe post de insecticid dacă sunt zdrobite. Arbustul este originar din Munţii Anzi.










Degetele lui Budha
Este un fruct ciudat , care face parte însă din familia citricelor. Acest fruct este împărţit în secţiuni ce seamănă cu nişte degete. Are o coajă groasă, şi foarte puţin miez. Nu are seminţe şi nici nu e un fruct suculent. În schimb are un miros puternic de aceea este folosit de localnici pentru parfumarea locuinţelor sau a hainelor. Este originar din India.










Rambutan
Originar din Asia de Sud sau Indonesia, rambutanul este un fruct acoperit de „păr", sau ţepi. Are un miez cărnos ce seamănă cu gustul de struguri. Se foloseşte adesea în salate, reţete asiatice, şi merge de minune cu peştele fript.








Pitahaya
Originar din Mexic si America de Sud , pitahaya mai este cunoscut şi sub denumirea de fructul dragonului. Miezul cărnos poate fi folosit în salate, aperitive sau în torturi.










Salak
Este cunoscut  sub numele de "fructul şarpe" datorită învelişului maro roşiatic solzos. Creşte în palmieri, şi fructele sunt de mărimea unei smochine mature. Gustul este dulce şi uşor acid şi este folosit în reţete ce conţin peşte, pui sau carne de porc.









Mangosteen
Se spune că acest fruct este "Regele fructelor" datorita presupuselor sale calitati: gustul şi mirosul, bogăţia nutrienţilor, puterea antioxidanţilor, previne bolile. Fructul seamănă cu mango.








Romanescu
Romanescu (Brassica oleracea) este un hibrid de broccoli si conopida din familia brasicacee. Broccoli Romanescu a fost numit iniţial în Italia (ca Broccolo romanic), în secolul al XVI-lea. Ca toate speciile din această familie, este bogat in vitamina C, fibre si carotenoide. Se consuma de obicei fiert sau aburit dar de asemenea este adesea folosit crud. Una dintre caracteristicile sale cele mai izbitoare este aspectul geometrc. Este denumit uneori broccoflower, dar şi faptul că numele este aplicat la verde-kurde soiuri conopidă. De asemenea, este cunoscut sub numele de broccoli corali. 





Durian
Este un fruct mare ce poate ajunge până la 3 kilograme. Are o înfăţişare unică şi o coajă acoperită de ţepi. Emite un miros tare, comparat de unii cu carnea putredă, sau ciorapii murdari. Însă se spune că gustul este atât de bun încât un explorator în 1700 a declarat că toata călătoria s-a meritat doar pentru a gusta din durian.











Sursa: www.infogradina.ro

Pepino dulce

Fructe arată, precum florile, diversitatea considerabilă în formă şi dimensiune. În zonele de origine, nu există tipuri mici alungite, cu multe seminţe, în timp ce altele sunt pere sau în formă de inimă cu puţine sau mai multe seminţe. Încă altele sunt rotunde, uşor mai mare decât o minge de baseball şi complet fără sâmburi. Culorile variază de asemenea - complet mov, verde sau verde solide cu dungi mov, sau crem cu sau fara dungi mov. Fructe din soiurile cultivate în această ţară sunt, de obicei rotunde la formă de ou, aproximativ 2 - 4 cm lungime, cu unele de creştere de până la 6 cm. Pielea este de obicei galben sau verde purpuriu, adesea cu dungi numeroase intunecat sau dungi. Pulpa este de la verde la alb şi galben-portocaliu. Fructe de calitate mai bună este moderat dulce, revigorant si suculente cu un gust şi o aromă asemănătoare cu o combinaţie de pepene galben si pepene galben Honeydew. În soiuri săraci nu poate fi un neplăcut "săpun" gust. Fructe ajunge la maturitate 30 - 80 de zile după polenizare.

Myrica rubra
Myrica rubra de asemenea numit si  Yumberry, sau arborele capsuni  cu fructele de o culoare de rosu inchis, la suprafata noduroase iar miezul este dulce-acrisor.
La centru se află un singura sămânţă de aproximativ jumătate din dimensiunea fructului.
Unele soiuri cu fructe mari, de pana la 4 cm in diametru, au fost dezvoltate. În afară de consum în stare proaspătă, fructele pot fi uscate, conserve, inmuiate in baijiu (lichior chinezesc), sau fermentate în băuturi alcoolice. Sucul a fost comercializat sub numele de marca  "Yumberry".

Monstera deliciosa

Monstera deliciosa este o denumire nativa de viţă de vie creeping la pădurile tropicale din sudul Mexicului sud, până la Columbia

Fructul este de pana la 25 cm diametru si 3-4 cm lungime, arata ca o ureche de porumb verde, acoperit cu solzi hexagonale. Fructele de plante de Araceae (Arum familie) conţin adesea Raphides şi Trichosclereids - acul ca structurile de oxalat de calciu.
Este nevoie de peste un an pentru ca fructul sa se coaca, iar gustul lui seamana cu un amestec intre ananas si banana. Este consumat adesea proaspat, sau in diverse preparate culinare cum ar fi inghetata ori salatade fructe si, de asemenea, si pentru a aroma anumite bauturi.

Rădăcini aeriene au fost folosite ca cabluri în Peru, şi pentru a face coşuri în Mexic.
În Mexic, o infuzie de frunze sau rădăcină este utilizat de zi cu zi pentru a calma artrita.
În Martinica rădăcină este folosit pentru a face un remediu pentru muşcătură de şarpe,
În Columbia este folosit ca o plantă decorativă.

 Capsuni albi

Desi par a fi produsul ingineriei genetice, capsunile cu gust de ananas (pineberries) sunt cat se poate de naturale, fiind originare din America de Sud. Fructele exotice au fost pe cale de disparitie, pana acum sapte ani, cand au fost salvate de fermierii olandezi, ce au inceput sa le cultive in sere.






Noni  

Noni isi are originea in Polinesia, Tahiti si insulele Hawaii, fiind cunoscut si folosit de multe mii de ani. In India este considerat un fruct sacru iar denumirea lui se traduce prin „viata lunga”. Fructul noni are o forma ovoida de culoare galbena atunci cand este copt, cu un gust iute-acrisor si un miros intepator. Desi nu multe persoane au auzit despre acest fruct, el este cunoscut si folosit de peste 2000 de ani de medicina traditionala ca remediu pentru foarte multe afectiuni.  S-a demonstrat ca fructul Noni contine peste 150 de substante biologic-active (aminoacizi, enzime, vitamine, substante minerale, xeronina, proxeronina, scopoletina, damnacantal etc. ). Noni contine 18 aminoacizi, care contribuie la dezvoltarea musculaturii si previne atrofierea acesteia. Substantele minerale (sodiul, potasiul, fierul, manganul si magneziul) contribuie la completarea dozei zilnice de minerale necesare organismului.  Noni stimuleaza formarea oxidului de azot in organism, determina dilatatia arterelor, reducand astfel hipertensiunea arteriala declansata de stres.

O gramada de morcovi 
 
Fuctele de kumquat


Fructele de Kumquat fac parte din familia citricelor si sunt dulci-acrisoare, acoperite cu o coaja groasa si dulce. Kumquatul este originar din China, dar se cultiva si in Japonia si SUA, in statele Florida si California. Fructul este delicios, excelent pentru prepararea jeleurilor si gemurilor. Se poate servi in salate, deserturi si acompaniaza foarte bine puiul, porcul sau pestele si poate fi pus la murat. Fructele de Kumquat nu contin colesterol, grasime si sodiu si constituie o sursa importanta de vitamina A si C. In plus, contin si flavonoizi si, spre deosebire de celelalte fructe din aceeasi clasa, au un continut redus de calorii – doar 42/100 gr.


Maracuya


Originar din Brazilia, fructul pasiunii sau maracuya se cultiva si in Florida, California, Hawaii si Noua Zeelanda. Sunt cunoscute peste 300 de specii ale acestei plante, insa doar 20 au fructe comestibile. Fructul pasiunii are forma rotunda sau lunguiata, coaja groasa, iar culoarea difera in functie de specie.
Datorita aromei deosebite, pulpa este des utilizata pentru a da gust bauturilor sau sosurilor. Semintele aflate in interiorul fructelor sunt comestibile.

Fructul  este o sursa bogata de vitamina C, vitamina A si fier. Semintele au un continut bogat de fibre, care imbunatatesc digestia. Vitamina A este importanta pentru sanatatea pielii, parului, pentru buna functionare a sistemului imunitar, cat si pentru vedere. Vitamina C ajuta la repararea tesuturilor, la prevenirea bolilor de inima si a cancerului.


Carambola
are culoarea galben-auriu cand este copt,exteriorul foarte putin este lipicios .Are gust ca un amestec de lamaie-mar-prune.Nu se taie coaja ,si nu se indeparteaza semintele.Contine vitamina C ,si acid oxalic.nu este indicat pentru cei care au piatra la rinichi.  





Guava

Zemos ,dulce ,acidulat ,are gust de pere-capsuni.Fructul copt are culoare galben sau rosiatic.Pulpa este roz ,nu are seminte sau are seminte foarte mici , moi si comestibil.Se curata de coaja.








Momordica (momordica charantia)


Este o planta agatatoare, cu frunze  lobate si zimtate (asemanatoare vitei de vie). Florile sunt mici si galbui si cresc la subsuara frunzelor. Fructul este carnos, are forma alungita sau cilindrica, este acoperit cu nodozitati, care ii dau aspectul rugos si este portocaliu atunci cand este copt. Stimuleaza sistemul imunitar, antiparazitar. In fitoterapie sunt utilizate frunzele si fructul. Pepenele amar este numele cel mai utilizat iar in bucataria chineza este folosit ca  garnitura la fripturile de porc.

Vinetele albe

Sau vinetele japoneze, se coc mai repede si nu au asa multe seminte.
















Castravetele grenada  este foarte bun pentru daibetici deoarece contine insulina.

Fructul imatur are striatii si este amar, iar cel matur se ingalbeneste si crapa, aruncand in jur semintele.










Sangele dragonulu
Minuni naturale bizare de pe Terra (Galerie foto)Pe insula Socotra, situata la gura Golfului Aden, o treime din plantele care cresc aici se gasesc numai in acest loc, iar multe dintre ele arata cu adevarat straniu. Cel mai ciudat este arborele numit "sangele dragonului", care are o rasina de culoare rosu inchis.

KAKI:

Aduce cu un ardei gras urias, de culoare portocalie. La prima vedere, seamana cu un fruct de plastic, dar daca il atingi usor, iti dai seama ca are multe de oferit. Fructul este rodul unei specii de copaci a carei denumire in latina este "fructul zeilor". Kaki are "frati" raspanditi in toata lumea: unul negru in Mexic si altul rosu in Filipine. Kaki portocaliu este originar din China, dar la ora actuala se cultiva in tot Estul Asiei, California si Brazilia. In Romania, un fruct de kaki ajunge la 4 lei bucata. Fructul are in jur de 120 de calorii si este bogat in vitamina A, potasiu, calciu si fier.  Este dulce, moale, placut la atinger.

Tamarillo

Seamana la prima vedere cu un ou vopsit de Paste. Sau cu o rosie lunguiata. Diferenta o face codita verde. Tamarillo este chiar denumit "rosia de copac" si provine din America de Sud. Tari precum Peru, Chile, Ecuador, Columbia si Bolivia se bucura de el de secole. La ora actuala, se cultiva si in Australia, Indonezia, Kenya, Potugalia si Statele Unite. Se consuma crud, dar se poate pune si in sosuri sau in strudel. Am cumparat doua bucati la pretul de 5 lei fiecare si am aflat ca au cam 40 de calorii amandoua. Abunda in vitamina C, dar nu este de neglijat nici gustul dulce acrisor. Redactia a decretat ca
s-ar potrivi de minune in salate.

Un comentariu:

Balanel spunea...

prea tare :O nu stiam de asa ceva !

 👀Eram copil si imi amintesc cu groaza o intamplare care m-a marcat serios. Locuiam pe o strada care era perpendiculara cu calea ferata , s...